Een tuin voor de miertjes en de diertjes

Toen we twee jaar geleden (in de eerste lockdown) in onze nieuwe tuin aan de slag gingen, was het uitgangspunt 'een tuin voor de miertjes en de diertjes'. Dus er kwamen veel planten die goed zijn voor bijen en vlinders, dus vooral biologisch en inheems met bloeitijden van het vroege voorjaar tot het late najaar, een dikke haag, twee bomen, vogelhuisjes en later ook nog een minivijver. En in de voortuin staan nog drie bomen. Daarnaast nog een klein perenboompje en een bessenstruik voor onszelf.

Afgelopen jaar heb ik al incidenteel de vlinders, bijen en hommels die onze tuin wisten te vinden proberen vast te leggen en te identificeren met Obsidentify, wat helaas nog niet heeft geresulteerd in het kunnen herkennen van de betreffende insecten, maar wel een lekker tijdverdrijf is. Dit jaar wordt het echter tijd om de balans op te maken en te kijken hoeveel miertjes en diertjes er nu gebruik maken van onze tuin. Tijd voor een 'challenge' in de vorm van de #1000soortentuin. Doel is om 1000 soorten miertjes en diertjes vast te leggen in de tuin, in navolging van Luc Hoogenstein die daar in de lockdown in 2020 mee is begonnen. Hij deed dat in een jaar, maar ik doe er waarschijnlijk langer over 😅

Vandaag is een mooie dag om te beginnen: de zomertijd is vannacht weer ingegaan en de afgelopen weken heb ik in de zonnigste maart ooit alweer wat nieuwe planten in de tuin gezet. De tuin staat op uitbarsten!


 


De spelregels

Alle dieren die lopen, kruipen, glijden, fladderen, vliegen, zoemen, graven tellen mee. Ze moeten zich bevinden ìn de achtertuin de zijtuin of de voortuin. Overvliegen telt dus niet mee. De groene daken gelden uiteraard wel. Het diertje moet worden vastgelegd op beeld, zodat het geïdentificeerd kan worden (niet perse door mij).

Reacties