Wespen en lookalikes

In onze vorige tuin zat een wespennest, dat we toen toch maar weg hebben laten halen (hoe insectvriendelijk we toen al waren). Naast de keukendeur met een nieuwsgierige peuter leek ons dat toch een minder goed idee. Geen nesten in mijn #1000soortentuin gelukkig, maar wel een aantal wespen. Uiteraard de sluipwespen waar er al een paar van voorbij zijn gekomen, maar er zijn nog veel meer wespen en lang niet allemaal eropuit om je limonade te drinken. 

In het voorjaar zag ik deze #franseveldwesp op de schutting. Daar kwam hij regelmatig terug, want hij bouwt zijn nest met houtpulp. Deze wesp heeft geen belangstelling voor zoetigheden en zal daarom ook niet zo snel steken.

Franse veldwesp


We blijven nog even in de vakantielanden, met de #duitsewesp. Die is iets minder algemeen dan de gewone wesp, maar ze zijn wel beide een limonadewesp en kunnen even hard steken. In de herfst is deze wesp op dus zoek naar zoetigheden, maar nu was hij nog dopluisjes van mijn plant aan het halen om te voeren aan de larven.

Duitse wesp


Omdat veel wespen dus (kunnen) steken, zijn sommige andere (niet-stekende) insecten vermomd als wesp. Zoals de #kleinewespenboktor, die zelfs zijn naam eraan te danken heeft. Deze zag ik op de schuurdeur, waarbij ik wel wist dat het geen wesp was, maar ook dat ik deze nog niet op mijn lijst had staan. Eenmaal volwassen leeft deze boktor niet zo lang, hooguit een paar weken. De larven leven dan weer een stuk langer, ongeveer één tot anderhalf jaar.

kleine wespenboktor


Nog een echte wesp, maar geen limonadewesp is deze #muurwesp. Deze wesp vangt rupsen van nachtvlinders en metselt deze in de muur samen met zijn eigen eitje, vandaar zijn naam. Voor de nachtvlinder in spé dan weer niet zo'n prettig einde van zijn leven. 

muurwesp (onbekend)


En pas kwam ik deze #schildwesp nog tegen. Die lijkt dan totaal weer niet op een wesp. Deze verzamelsoort omvat zeventien subfamilies, maar die zijn niet van een foto op naam te brengen. Wereldwijd is dat getal nog een tikkeltje hoger (factor 1000), tot misschien zelfs 40.000 soorten (naar schatting). Ook de schildwesp geeft zijn nakomelingen rupsen te eten, maar dan door de eitjes in of op de rups te leggen. Die dan vervolgens langzaam wordt opgegeten. 

schildwesp (onbekend)



 
   

             #1000soortentuin

                    111. Franse veldwesp
                    112. Duitse wesp
                    113. kleine wespenboktor
                    114. muurwesp (onbekend)
                    115. schildwesp (onbekend)

                   

🔀 bekijk ook de hele lijst.








Reacties