Gewoon is niet gewoon (4)

Gewoon even in mijn tuin zitten is er niet meer bij, het is immers een #1000soortentuin. En daar vind je altijd weer nieuwe soorten 🔍 Gewoon om dat het kan. En dan vind je ook heel veel 'gewone' diertjes. Gewoon omdat ze er zijn. Maar ik zie sommige voor het eerst en dat vind ik dan wel weer bijzonder.


Zoals deze #gewoneoeverlibel. Sowieso vind ik alle libellen al bijzonder, als een soort mega-insect uit de prehistorie. Toen waren ze nog veel groter overigens (de grootste voorouder van de libel kon wel een spanwijdte van 70 centimeter bereiken). En mijn wandelende dierenencyclopedie vertelde mij laatst dat dit kwam omdat er toen meer zuurstof in de lucht zat. Dus, bij deze weet je dat nu ook 😇

Dan nog over deze oeverlibel zelf, dit is duidelijk een vrouwtje, want de mannetjes hebben een soort witblauw achterlijf, zonder glans. Alsof het twee totaal verschillende soorten zijn. Hij komt voor bij allerlei stilstaand of zwak-stromend water. Ik denk dat ze mijn vijvertje net te klein vindt, maar het slootje ietsje verderop zal wel voldoen. 

Zelf zag ik dit exemplaar al vorig jaar, maar sinds deze maand kun je ze alweer spotten, tot ongeveer eind september. Overigens had ik deze al eerder gespot blijkt bij het invoeren (sinds ik bij toeval een dubbele heb ontdekt, heb ik nu ingebouwd dat alle dubbele automatisch detecteert). Maar omdat ik al een leuk verhaaltje erbij heb staan, blijft deze staan, maar telt dus niet nog een keer mee.

gewone oeverlibel


Wel dit jaar en wel voor het eerst zag ik deze #gewonerodebladloper. Het was een vrij groot beest (in verhouding dan), dus dan ben ik direct alert 😉 Echt goed op de foto kreeg ik hem niet, want hij was ook snel weer weg, maar goed genoeg om geverifieerd te worden en het blijkt een mannetje. Zelf dacht ik eerst dat het een soort kever was, maar het is een zweefvlieg. Meestal aangetroffen op bladeren inderdaad.

gewone rode bladloper


Vorig jaar trof ik dit gitzwarte insect aan, met opvallend rode achterpoten. Ik kwam net thuis en hij bleef gelukkig lang genoeg zitten om mijn telefoon uit mijn telefoon uit mijn zak te halen en vast te leggen. Want bij zo'n opvallend diertje weet ik meestal wel zeker of ik hem al wel of niet heb (in dit geval dus nog niet). Determinatie leverde de naam #gewoneroodpootspinnendoder. Ik dacht eerst dat de rode poten op de spin sloegen, vanwege de manier van samentrekken, maar het blijkt uiteraard op zijn eigen poten te slaan. Een spinnendoder dus, gewoon met rode poten. En dat is een sluipwesp.

gewone roodpootspinnendoder


Overigens wel leuk dat ik direct daarna nog een opvallend dier zag en dat bleek ook een spinnendoder te zijn, namelijk de #koolzwartemetselspinnendoder. In dit geval slaat de kleur op de sluipwesp en het metselen op de spin (je begrijpt de verwarring). 


koolzwarte metselspinnendoder


Maar gelukkig tref ik ook nog steeds spinnen aan in mijn tuin, zoals deze #gewonestaartspin. Als je goed kijkt, kun je op deze foto inderdaad zien dat zijn achterlijf een beetje puntig uitloopt. Hij behoort tot de familie van trechterspinnen, die een trechtervormig web maken. 


gewone staartspin


En voor degene die het willen weten, ik heb nu 28 'gewone' soorten (zonder de dubbelingen dus) op mijn lijst 😄



 
   

             #1000soortentuin

                    341. gewone rode bladloper
                    342
gewone roodpootspinnendoder
                    343. koolzwarte metselspinnendoder
                    344. gewone staartspin

  

🔀 bekijk ook de hele lijst.














Reacties

  1. Noem het maar gewoon inderdaad. Ik kwam trouwens gisteren ook de gewone oeverlibel (v) tegen op mijn ochtendwandeling.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten