Mottenweer

De aprildip is voorbij, dus je kunt weer motten spotten! Ik heb het zelf nog niet gedaan in mijn #1000soortentuin ๐Ÿ˜… want het is toch wel een aanslag op je nachtrust. En de afgelopen dagen was het ook niet bijzonder lekker weer (en dan laten de motten zich ook niet zien). Maar om alvast weer in de stemming te komen, hier nog de motten die ik spotte vorig jaar augustus. 

Allereerst eentje waarvan je hoopt hem te treffen, de #spaansevlag. Zeer herkenbaar als zijnde deze vlinder, maar waarom hij Spaanse vlag heet? Ook de vlinderstichting weet het niet. Om hem zelf te spotten moet je nog even geduld hebben, hij is weer veel te zien vanaf in juli en augustus. 


Spaanse vlag


Uiteraard waren er ook weer een paar nieuwe spanners bij. Deze #wittegrijsbandspanner bijvoorbeeld. Qua kleuren niet zo spectaculair als de Spaanse vlag, maar toch subtiel elegant. Deze is wel al vanaf mei te spotten en ook nog eens algemeen voorkomend.

witte grijsbandspanner


En uit dezelfde familie de #appeltak. In de vlindervorm zie je het niet, maar de rups lijkt op een tak. Er zijn nog meer vlinders (rupsen) naar takken genoemd, maar waarom specifiek de appeltak is gekozen is niet bekend. Niet omdat hij perse dol is op appelbomen in ieder geval. Vergeleken met de andere soorten aan deze familietak ๐Ÿ˜‰ is deze qua uiterlijk vrij saai. 

appeltak



Een soort ondersoort in de spanners, zijn de dwergpanners, waarvan dit de #egaledwergspanner is. Bij deze dwergspanners zie je de ondervleugels minder als ze in rust zitten (waar dat bij gewone spanners juist zo kenmerkend is).

egale dwergspanner


En de andere familie van nachtvlinders die ik altijd tegenkom, zijn uiteraard de uilen. De Spaanse vlag behoort ook tot de uilen, maar ik vond er nog meer ๐Ÿ˜Š Bijvoorbeeld deze #egelskopboorder. De naam klinkt luguber, maar in dit geval slaat de naam op een plant*. En in die stengel (onder andere) legt deze vlinder dus eitjes.

egelskopboorder


Een ander uiltje dat we vonden was de #essengouduil. In dit geval is de naam weer volledig logisch, de kleur doet goudachtig aan (net als bij andere gouduilen) en een belangrijke waardplant is de gewone es. Voilรก, de essengouduil. 

essengouduil


Verder troffen we nog de #huismoeder, een zeer algemene rups en nachtvlinder. Niet heel bijzonder in uiterlijk, maar wel met een schattig detail op de vleugels, in de vorm van een hartje ๐Ÿ’›

huismoeder

En het kleine zusje ervan, namelijk de #kleinebreedbandhuismoeder (of de open breedbandhuismoeder, hoewel sommige denken dat het รฉรฉn soort is). Jammer dat deze zijn vleugels dicht heeft, want de ondervleugels zien er prachtig uit. De bovenvleugels vallen bijna weg tegen onze tafel.

kleine breedbandhuismoeder


En tot slot de #huisuil, een vrij saaie bruine mot, maar niet te verwarren met de bruine huismot, want dat is weer een andere soort. 

huisuil


Ik vond nog meer motten en andere insecten deze nacht, dus wordt vervolgd.




* Dit is een moerasplant met ronde vruchten met stekeltjes, vandaar de egel vermoed ik. Maar gezien de kop van de egel juist stekelvrij is, vind ik het alsnog niet helemaal passend. Maar okรฉ, vroeger deden ze daar niet zo moeilijk over. Tegenwoordig kan een werkgroep makkelijk een jaar vergaderen over de Nederlandse naamgeving van een insect, dus ja ๐Ÿ˜…




 
   

             #1000soortentuin

                    345. Spaanse vlag
                    346
witte grijsbandspanner
                    347. appeltak
                    348. egale dwergspanner
                    349. egelskopboorder
                    350
essengouduil
                    351. huismoeder
                    352. kleine breedbandhuismoeder
                    353. huisuil

  

๐Ÿ”€ bekijk ook de hele lijst.



Reacties

Een reactie posten