Wist je dat een juffertje eigenlijk ook een libelle is? De libellen zijn daarna weer onderverdeeld in de juffers en in de 'echte' libellen. Die dan elk weer uit verschillende families bestaan uiteraard. Van de juffers heb ik inmiddels twee soorten gespot in mijn tuin (het lantaarntje [127] en de houtpantserjuffer [145]). Van de libellen vond ik vorige maand 3 leden uit ÊÊn familie. Aan de naam zou ik zeggen dat ze erg aan elkaar verwant zijn, en ik heb dan dit subgroepje ook wel compleet vind ik đ
Te beginnen met de #bloedrodeheidelibel. Je zou zeggen dat het eerder een groenoranje heidelibel is, maar dat komt omdat het een vrouwtje is.
bloedrode heidelibel |
bloedrode heidelibel (close-up) |
Dan de #bruinrodeheidelibel, die nauwelijks te onderscheiden is van de eerdergenoemde libel (en eveneens eerder gelig of groenig lijkt, maar dat is wederom omdat het een vrouwtje is). Gelukkig zijn alle minutieuze kenmerken ingevoerd in de determinatieapp en de ze op basis van een redelijke foto wel herkennen.
bruinrode heidelibel |
Dan nog de #steenrodeheidelibel, een echt rode libel in dit geval đ Dat is dus ook een mannetje, want wederom zijn van deze soort de vrouwtjes geel. De naamgeving in het dierenrijk is ook erg aan het patriarchaat onderhevig đ
steenrode heidelibel |
steenrode heidelibel (close-up) |
Hoewel er nog meer heidelibellen zijn, zijn dit de drie soorten die het mannelijke rood in hun naam hebben (en waar de vrouwtjes dus geel van zijn). Behalve de zwarte heidelibel, hebben ook alle andere heidelibellen deze kleurstellingen, maar daar zie je het dan weer niet terug in de naamgeving. Die zijn ook een stuk zeldzamer dan dit rode trio.
#1000soortentuin
152. bloedrode heidelibel
153. bruinrode heidelibel
154. steenrode heidelibel
đ bekijk ook de hele lijst.
Reacties
Een reactie posten