Spinnentijd

Het valt niet te ontkennen, de herfst is nu echt ingetreden in mijn #1000soortentuin. En daarmee zijn ook de fladderende vlinders, de gonzende libellen en bezige bijtjes een stuk minder te zien. Maar daar komen dan wel weer een boel soorten voor terug gelukkig 🙌 Dus als het niet al te hard regent, blijf ik gewoon dieren verzamelen voor mijn lijst!

Zo vond ik alweer aardig wat spinnen, waaronder uiteraard en in grote getalen de #kruisspin. En zolang je zijn web niet aanraakt, mag je best een foto van heel dichtbij maken, zodat je het kruis goed kunt zien. Meestal zitten ze trouwen niet in hun web, maar ergens verstopt in een struik of onder het hout, waarbij ze een signaaldraad aan het web hebben en zo voelen of er een lekker hapje in verstrikt is geraakt.

kruisspin


Niet alle spinnen maken zo'n keurig web als de kruisspinnen trouwens. Deze #grotetrilspin bijvoorbeeld maakt een slordig web met alle draden kriskras door elkaar. Dat kunnen ze dan wel weer zo snel, dat ze ook grotere prooien (ook andere spinnen) er in kunnen vangen. 

grote trilspin


Al veel eerder had ik deze spin gevonden, duidelijk herkenbaar aan zijn zwarte rug. Hij heet dan ook de #zwartrugrenspin. Hij lijkt qua bouw een beetje op de krabspin [nr. 107], maar zijn voorpoten zijn niet substantieel groter. En hij heeft dus een duidelijk donkerdere rug. Deze spin bouwt zelfs helemaal geen web, maar jaagt op zijn prooien.

zwartrugrenspin



 
   

             #1000soortentuin

                    164. kruisspin
                    165. grote trilspin
                    166. zwartrugrenspin

   

🔀 bekijk ook de hele lijst.





Reacties