Hittepiek

Het is warm in mijn #1000soortentuin 🄵 Vandaag is het sowieso te heet om met een fototoestel op sleeptouw te gaan, maar ook de afgelopen dagen was het warm. Wat ertoe leidt dat ik vooral hƩƩl veel honingbijen zie, hier en daar een aardhommel (en die had ik al [nummer 57 en 58]) en heel soms een witje (die had ik al compleet). Dus Ć ls ik al een keer een ander insect zie, ben ik hem meestal meteen weer kwijt in de zwerm honingbijen. Vandaag dus een paar dieren die ik al eerder heb gezien, maar nog niet aan toe was gekomen om te delen.

Ten eerste heeft de #gewonepad het zich weer gemakkelijk gemaakt in mijn tuin, waardoor mijn favoriete duo (kikker [nummer 54] en pad van Arnold Lobel) weer compleet is. Volgens Wikipedia is de gewone pad vooral in de schemer actief, maar ik zie hem toch ook regelmatig overdag. Hij hopt dan snel van zijn ene schuilplaats naar de andere. Hopelijk eet hij onderweg dan een paar slakken šŸ˜

gewone pad


In de schuur (die staat in de tuin) vond ik al langer geleden een spin die me opviel vanwege zijn uiterlijk. Toen ik hem had gedetermineerd vond ik de naam #krabspin inderdaad heel goed passen: zijn voorpoten lijken wel wat op die van een krab. Er zijn ongeveer 15 soorten actief in Nederland, die zich aanpassen aan de omgeving en de temperatuur, waardoor het helaas niet mogelijk is ze vanaf een foto te determineren. 

krabspin (onbekend)


Later kwam ik hem nogmaals tegen en was hij in conclaaf met een #broeikasspin over de plek van het web. Of de een wilde de ander opeten, dat kan natuurlijk ook. De broeikasspin is over de hele wereld bekend en komt in Nederland vooral voor in en rond gebouwen en in broeikassen denk ik.

broeikasspin en krabspin (onbekend)


Dit zweefvliegje zag ik ook wat langer geleden, want toen stond de margriet nog in bloei (bij mij in de tuin heb ik die al lang afgeknipt in de hoop op een tweede bloei). Het bleek een #menuetzweefvlieg die zeer algemeen is in Nederland. Hij is een stuk slanker dan de meeste zweefvliegen en kan als een 'stokje' voor de plant zweven. Dat is me toevallig ook gelukt om vast te leggen šŸ˜Ž


menuetzweefvlieg

menuetzweefvlieg


Tot slot nog de #pottenbakkerswesp. Een klein, lang en dun insect die ik vaak zie, maar die moeilijk op de foto te krijgen is, omdat hij zo snel en schrikachtig is. Met zijn lange lijfje wikkelt hij zich om bijvoorbeeld stuifmeeldraden, dat is wel een grappig gezicht. Maar zijn hoofdmaaltijd bestaat niet uit nectar, want dit wespje vangt 'kleine' spinnen lees ik op Wikipedia, maar als je naar de foto kijkt, dan lijken het mij eerder grote spinnen šŸ˜… 

Een tijdje geleden was het al gelukt om hem van een afstandje in de heg te fotograferen en pas geleden werd ik door een nieuwsgierig aagje op gewezen dat er een diertje op het terras lag. Die was (bijna) dood en dit bleek ook een pottenbakkerswesp. Zo kun je hem wel beter bekijken. 

pottenbakkerswesp (onbekend)

pottenbakkerswesp (onbekend)



 
   

             #1000soortentuin

                    106. gewone pad
                    107. krabspin (onbekend)
                    108. broeikasspin
                    109. menuetzweefvlieg
                    110. pottenbakkerswesp (onbekend)

                   

šŸ”€ bekijk ook de hele lijst.









Reacties