Latijnse namen (5)

Als je zoveel verschillende dieren vindt op een klein stukje grond, dan snap je wel dat sommige alleen nog een Latijnse naam hebben 😅 Hier weer een rijtje insecten dat ik vond in mijn #1000soortentuin, die nog geen Nederlandse naam hebben.


Dit glimmende diertje kwam ik tegen tussen de planten. Hij wilde gelukkig wel even voor me blijven zitten. Hij deed me denken aan een haantje (niet de vogel, maar de kever zoals een elzenhaantje [nr. 76]). Het bleek een #alticaspec ofwel een grote aardvlo. En dat blijkt inderdaad een keversoort te zijn, waar ik dacht dat een vlo niet per se een kever zou zijn. En voor als je bij vlooien denkt aan de grootte van een bladluis, dan is deze dus echt mega, want hij kan wel tot een halve centimeter groot worden. Uiteraard zijn de verschillende soorten nauwelijks op naam te brengen.

altica spec


En laatst was ik ook erg in mijn nopjes met een ander glimmend diertje, namelijk deze #trichrysiscyanea (een soort goudwesp). Nu had ik al eerder een goudwesp gezien in mijn tuin, maar die foto was zo wazig dat dàt ook het enige was dat ik erover kon zeggen. Ik las toen dat goudwespen erg snel vliegen, maar dit exemplaar zat lang genoeg stil voor een goede foto. Hij is zelfs op naam te brengen naar de soort: in het Nederlands drietandgoudwesp. Die tanden zitten trouwens niet in zijn mond, maar op zijn billen 😉

trichrysis cyanea



Een tijdje eerder al was dit wespje gevonden. Niet door mij, maar door twee kleine speurders die mieren aan het zoeken waren. Daarbij vonden ze ook Rode Mieren volgens eigen zeggen. Mij leek dat onwaarschijnlijk, dus hebben ze er eentje voor mij tussenuit gepikt. Inderdaad duidelijk geen mier, maar wat dan wel? Het bleek de #gelisspec, een sluipwespje. Er is weinig over te vinden en op Wikipedia bestaan er 200 pagina's over de verschillende gelis-soorten. Maar het lijkt mij waarschijnlijk dat hij zich in een mierennest ophoudt 😃

gelis spec


Geen idee meer wanneer ik dit vliegje vond, maar als ik hem zo zie snap ik wel dat ik direct zag dat ik deze nog niet had. Hij is iets lichter dan 'normaal'. Het is een echte vlieg, uiteraard, maar hij behoort ook tot de familie van echte vliegen en draagt de naam #coenosiatrigina. 

coenosia trigina


Dan tot slot nog deze #crossocerusspec, nog een wesp, maar nu een graafwesp. Deze wespen hebben zich gespecialiseerd in het doden van andere insecten en mogelijk is dit de steekmuggendoder 😎 Dan is hij zeker welkom in mijn #1000soortentuin!

crossocerus spec


Eigenlijk wilde ik nog een ander insect opnemen in deze post, maar zijn Latijnse naam bleek zijn Nederlandse naam te zijn 😂 Dus die volgt binnenkort!


 
   

             #1000soortentuin

                    215. altica spec (grote aardvlo)
                    216. trichrysis cyanea (goudwesp)
                    217. gelis spec (sluipwesp)
                    218. coenosia trigina (echte vlieg)
                    219. crossocerus spec (graafwesp)

   

🔀 bekijk ook de hele lijst.







Reacties