Bijentelling

Het is dit weekend nationale bijentelling 🐝 Ik moet eerlijk bekennen dat ik het vandaag te fris vind om een half uur te tellen in mijn #1000soortentuin, maar gelukkig zijn er een boel andere mensen die wel tellen 👏 

Ik heb wel de afgelopen tijd de eerste bijen alweer gezien, zoals de al bekende gehoornde metselbij (nr. 21) en de honingbij (nr. 58) en ook de hommels, met name de akkerhommel (nr. 15), maar ook een dikke aardhommel (nr. 57) zijn alweer druk bezig met nectar verzamelen in de tuin.

Evengoed kan ik wel nog wat bijen en aanverwante soorten bijtellen op mijn lijst, niet dit weekend gespot weliswaar, maar wel toepasselijk om nu te delen. Zo zag ik vorig weekend, toen het een stuk zonniger was deze #smaragdgroefbij, toepasselijk te herkennen aan zijn groene glansje. 


smaragdgroefbij (onbekend)

Nu lijkt dit al een heel specifieke soort, maar er zijn maar liefst drie soorten smaragdgroefbijen in Nederland! Deze bij kon ik niet verder determineren, maar vorig jaar al vond ik deze #gewonesmaragdgroefbij. Ook deze was lang 'onbekend', maar met behulp van de forumfunctie van waarneming.nl, kon deze toch nog verder op naam gebracht worden. Ik tel dus 1x en dan de specifiekste soort: de gewone smaragdgroefbij.


gewone smaragdgroefbij


In een andere categorie vond ik eerder al deze #hommelbijvlieg. Een insect met een identiteitscrisis 😉 Het is een zweefvlieg in de familie van bijvliegen (zweefvliegen die lijken op bijen) en deze lijkt op een hommel. De Latijnse naam is wat dat betreft wel toepasselijk, want die betekent 'ingewikkeld'.

hommelbijvlieg


Eveneens tot de bijvliegen behoort deze #bosbijvlieg, die je voornamelijk in en rond bossen vindt, maar zo algemeen is dat je hem vast ook wel eens in je tuin hebt gezien. In totaal zijn er vijftien bijvliegen, waarvan ik naast deze twee ook nog de kegelbijvlieg (nr 20) en de blinde bij (nr. 74) al op mijn lijst heb staan. Een aantal zijn bijzonder zeldzaam, of komen in een heel ander deel van Nederland voor, maar wie weet komen er nog een paar bijvliegen bij in mijn tuin 💪

bosbijvlieg


Tot slot nog deze #tuinhommel, wat wel een echte hommel is 😊 Deze hommel komt algemeen voor in de Nederlandse tuinen, hoewel een stuk minder frequent dan bijvoorbeeld de al eerder genoemde akkerhommel. Deze hommel heeft de langste tong van allemaal en kan dus ook gemakkelijk nectar verzamelen uit bloemen als kamperfoelie of vingerhoedskruid (planten maar 🌸).


tuinhommel



 
   

             #1000soortentuin

                    199. gewone smaragdgroefbij
                    200. hommelbijvlieg
                    201. bosbijvlieg
                    202. tuinhommel


🔀 bekijk ook de hele lijst.







Reacties