En ook dit jaar staat mei in het teken van maai-mei-niet en natuurlijk de meimotten van de vlinderstichting. Een goede maand om nog weer een poging te wagen om motten te spotten in mijn #1000soortentuin. Samen met een mede-beestjesliefhebber bereiden we stroop voor, zetten we twee lampen op met wit doek en afwachten maar...
Heel eerlijk, het resultaat is niet spectaculair, maar er zit progressie in. Zo vonden we deze prachtige #gerandespanner, maar die had ik al op nr. 176. Dat is dan ook een dagactieve nachtvlinder die ik al eens overdag had getroffen. En ook vonden we maar liefst 3 taxusspikkelspanners, maar die had ik al op nr. 225 genoteerd.
gerande spanner |
Maar ik vond ook de #bladplakker, zo genoemd omdat hij bladeren aan elkaar plakt om te verpoppen. Dan heeft hij nog een heel ingewikkelde vorm van volgroeien ontwikkeld, waarbij de eierpakketjes van de bladeren naar beneden spoelen en dan "hopelijk" (zo staat het echt op de site van waarneming.nl) in een poeltje terecht komt. Dat is deze herfst en winter waarschijnlijk geen probleem geweest 😅
bladplakker |
Deze #tinodeswaeneri kwam ook op het licht af. Geen mot, maar een schietmot. Die valt in de categorie 'overige insecten', maar ze zijn wel sterk verwant aan (nacht)vlinders. Wat kleine verschillen: de larven hebben zich volledig aangepast aan het leven onder water en de vleugels zijn bedekt met haren in plaats van met schubben.
tinodes waeneri |
Daarnaast vonden we ook nog twee uiltjes, wat toch wel bijzonder voelde (ondanks het algemeen voorkomen van beide soorten 😉). Dus dan sta je samen zachtjes enthousiast te zijn (want midden in de nacht). De eerste die we vonden was de #gewonevelduil, wat ook een naam voor een gewone uil kan zijn, maar toch echt een nachtvlinder is.
gewone velduil |
Daarna nog een onrustige #puta-uil, die geen moment stil zat, maar gelukkig wel duidelijk genoeg op de foto is gekomen. De puta-uil komt ook in het bruin voor, waardoor we even twijfelden of de determinatie wel klopte, maar dit uiltje is inderdaad zowel wit als bruin.
puta-uil |
Op de stroop kwam dan weer geen vlinder op af, wel een boel slakken. En dan echt héél veel. Maar de slakken zag je eigenlijk sowieso overal waar je keek, dus dat kà n ook toeval zijn. Waarbij we ook nog een tijgerslak (nr. 233) vonden die zó groot was, dat ik direct weer mijn eigen verwarring begreep met de kleine salamander (nr. 276) van vorige week.
tijgerslak |
#1000soortentuin
275. bladplakker
276. tinodes waeneri
277. gewone velduil
278. puta-uil
🔀 bekijk ook de hele lijst.
Reacties
Een reactie posten