Er zijn talloze miertjes en diertjes te vinden in mijn #1000soortentuin. De meeste daarvan zijn algemeen of vrij algemeen. Gewoon zou je kunnen zeggen. Maar er zijn ook genoeg gewone gewone dieren. Daarvan heb ik er al een aantal op de lijst:
Gewone sachembij [nr. 22]Gewone wolzwever [nr. 28]Gewone pendelvlieg [nr. 48]Gewone pad [nr. 106]Gewone tapijtkever [nr. 148]Gewone huisspin [nr. 151]
Maar inmiddels kunnen er weer een paar gewone beestjes bijgeteld worden. Daarom twee series van vijf gewone diertjes die toch ook een beetje bijzonder zijn, gewoon omdat ik ze in mijn #1000soortentuin heb gevonden. Vandaag de eerste reeks.
Te beginnen met de #gewonegeurgroefbij die ik op de knautia aantrof. Deze soort behoort uiteraard tot de groefbijen, ter herkennen aan het groefje in het achterlijf van het vrouwtje. Zoals je je misschien nog kunt herinneren, heb ik al eens eerder een groefbij in de tuin gehad, namelijk de zeldzame breedbandgroefbij [nr. 100]. Maar de #gewonegeurgroefbij is algemeen voorkomend en duidelijk anders van uiterlijk.
Onlangs kwamen we onder de parasol dit vliegbeestje tegen. Ik zag direct dat het een ander soort zweefvlieg was dan ik al eerder had gespot. Het bleek dan ook geen zweefvlieg, maar een #gewonegoudoogdaas. En ja, er zijn dus ook ongewone goudoogdazen, bijvoorbeeld als ze rode pootjes hebben.
gewone goudoogdaas |
En dan een gewoon diertje dat iedereen wel eens heeft aangetroffen: de #gewonehooiwagen. Een warmteminnende soort, ik zie hem dan ook vaak op de muur in het zonnetje. En nu het herfst is, zie ik ze binnen 😅
Laat in de zomer vond ik ook nog de #gewonekoekoekshommel waar ik al een tijdje naar op zoek was. Die zag ik vorig jaar namelijk regelmatig. Een koekoekshommel komt meestal wat later in het jaar, omdat hij parasiteert in het nest van een andere hommel, in dit geval meestal de akkerhommel [nr. 15].
gewone koekoekshommel |
En als afsluiter voor vandaag de #gewoneoeverlibel. In tegenstelling tot de juffertjes, zijn de èchte libellen talrijk dit jaar. Ik zag deze al eens eerder, maar hij was toen zo snel verdwenen dat ik geen foto kon maken. Hij is goed herkenbaar omdat hij een beetje op een tijger lijkt in het voorbijvliegen. Dit was een vrouwtje (want geel). De mannetjes zijn blauw en voldoen daarmee aan het gangbare beeld van de libellen. Het is de enige algemeen voorkomende oeverlibel, er zijn nog een aantal zeldzame exemplaren in Nederland. De kans dat ik die tegenkom is klein, want ze worden meestal niet hier in de buurt gezien.
gewone oeverlibel |
#1000soortentuin
155. gewone geurgroefbij
156. gewone goudoogdaas
157. gewone hooiwagen
158. gewone koekoekshommel
159. gewone oeverlibel
🔀 bekijk ook de hele lijst.
Reacties
Een reactie posten